Definitie wetenschap


Definitie
 
Onder wetenschap verstaan we een menselijke bedrijvigheid die erop gericht is tot gesystematiseerde en betrouwbare kennis te komen. De term ‘wetenschap’ wordt ook gebruikt om te verwijzen naar het resultaat van die bedrijvigheid in een bepaald gebied. Met dit laatste wordt dus een geheel van uitspraken, wetten of theorieën betreffende een enigszins samenhangend probleemgebied bedoeld. Deze uitspraken, wetten of theorieën moeten aan 3 basiseisen voldoen om als ‘wetenschap’ te kunnen worden beschouwd.

1. Communicatie: ze kunnen worden meegedeeld aan andere mensen.

Ondubbelzinnige vastlegging van de betekenis van de termen en van de zinnen die ermee worden opgebouwd. Dat heeft als voordeel dat men interne contradicties zonder moeite kan opsporen,  en dat men zinnen uit andere zinnen kan afleiden. Aan deze voorwaarde is het best voldaan in wetenschappen die in een logische of wiskundige taal worden geformuleerd, maar in andere wetenschappen streeft men ernaar dit ideaal zo goed mogelijk te bereiken.


2.
Orde: ze vertonen een systematisch karakter.
De gegevens zijn systematisch vergaard. De wetenschappelijke methode is gebaseerd op waarneming, meting, voorspelling, experiment, verificatie en falsificatie. Deze methode wordt voorgesteld als een “empirische cyclus", ofwel een cyclische interactie van het opstellen van hypothesen, het doen van voorspellingen, het toetsen door waarneming en het evalueren van hypothese en resultaten.


 
3. Controle: er bestaat een controle op de betrouwbaarheid ervan.

Zinnen die naar ervaarbare gegevens verwijzen, worden op basis van streng gecontroleerde observatie en experiment getoetst.
Het proces van wetenschapsontwikkeling bevat dus een 'democratisch' element: controle op de helderheid van definities, niet-contradictie en toetsing door observatie en experiment gebeuren binnen elk domein door een groot aantal wetenschapsmensen en hoe langer dit verificatieproces heeft geduurd, hoe betrouwbaarder de uitspraken of theorieën zijn.

Kennis die niet vatbaar is voor bovenstaande 3 eisen, kan niet als wetenschappelijke kennis worden omschreven. Dit hoeft ook niet, want niet alle kennis hoeft het statuut van wetenschap te hebben. Zo kan een landbouwer een behoorlijke kennis hebben van ons klimaat zonder dat deze ooit werd uitgesproken of gesystematiseerd. Zodra er twijfel ontstaat is wetenschappelijke kennis superieur aan de alledaagse ongecontroleerde overtuigingen.



Maak onderstaande oefening om te testen of je de leerstof kent!
Lees de opgave en vul het gezochte woord in. Klik op het volgende cijfer in het kruiswoordraadsel om de volgende omschrijving te lezen. Kruiswoordraadsel























Geen opmerkingen:

Een reactie posten